Jumaat, 21 Februari 2014

PRK N25 kajang Rumusan dan Rujukan


2004
Pengundi inginkan sesuatu yang baru dan bersih di bawah kepemimpinan baru negara yang diteraju oleh Pak Lah. Dengan imej bersih, cucu kepada ulamak tersohor negara suatu ketika dahulu (Tuan Guru Abdullah Fahim), tegas serta dilihat mesra rakyat dengan slogan bekerja bukan kerana sayamaka rakyat tanpa ragu-ragu telah memberi kepercayaan penuh kepada BN untuk terus memerintah negara ini

2008,
fenomena nasional iaitu „tsunami politik‟ yang bermula dengan perhimpunan aman tuntutan demokrasi dalam pilihan raya oleh parti-parti pembangkang yang dikenali sebagai BERSIH pada 10 November 2007 di Kuala Lumpur. Perhimpunan BERSIH tersebut disertai oleh pelbagai kaum dengan latar belakang yang berbeza yang  telah  meledakkan  momentum  kesedaran  terutamanya  tentang  kepincangan  perjalanan pilihan raya di negara ini. Kemudian berlaku pula himpunan HINDRAF pada 25 November 2007 oleh seluruh masyarakat India dengan slogan „makkal sakhti atau „kuasa rakyat‟ yang menuntut perubahan sosioekonomi terhadap mereka serta protes terhadap Kerajaan yang merobohkan kuil- kuil  Hindu  di Selangor  (Riduan Mohamad  Nor 2008).  Keadaan  sedemikian dipadukan  lagi dengan kelemahan Dato‟ Seri Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri Malaysia dalam membuat  keputusan  yang  melibatkan  kepentingan  negara  serta  tidak  tegas  terhadap  situasi „politiking negara pada waktu itu. Ketiga-tiga keadaan sedemikian menyebabkan BN gagal mendapat majoriti 2/3 kerusi Dewan Rakyat dan tewas di negeri Selangor, Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan dalam PRU 2008.

Hal ini dipengaruhi oleh faktor isu semasa dan sentimen pengundi yang boleh berubah secara besar-besaran tanpa boleh dihalang lagi oleh politik pembangunan dan faktor 3M (Money, Media & Machinery).2013
Faktor “ Ubah” Ini kali lah dan kecermerlangan pentadibiran Selangor  dikatakan  membawa kemenengan di Kajang sebaayak mana pun beas dan BN bertanding dan Jumlah wang yang ditaburkan bagi mengerak machinery ,gagal meyekat kemaraan Pakatan Rakyat  kecuali dengan Penipuan

DUN Kajang menyaksi walaupun PKR tidak memerlukan Calon Kaliber dan wibawa mahupun  ramai masyarakat cina mendengar khabar angin Calon PKR seorang peguam yang ??????  dan mengenepikan Che gu Lee yang Kononnya disukai ramai tidak dapat digugut tambahan lagi dengan Calon MCA  yang mempunyai rekod  umumnya semua rakyat Kajang tahu dan megeleng kepala  tetap dengan keputusan mereka oleh kerana Faktor MONEY .

Adun Kajang dan Kumpulan Cabang Parti Keadilan Hulu Langat yang bergolak dan tunggang langgang memungkin kalau istallah orang Melayu dahulu “ keeling Botol” pun boleh menang . Ini telah membuat Majlis pimpinan PKR Negeri Selangor membuat keputusan meletakkan Calon terjun pilihan mereka tanpa sedikit pun memperdulikan setimen ahli PKR Hulu Langat  

Dengan rumusan ini kita bolehlah mengandaikan Bahawa 90% pengundi kajang tidak tahu pun dimana Pejabat PKR mahupun mengetahui kepimpinan PKR setempat kecuali ADUN terdahulunya  


JIKA ADA YANG MAHU MENGETAHUI LEBI LANJUT SYA SERTAKAN BAHAN RUJUKAN UNTUK PIHAK TUAN MEMAHAMI KESAN PESEMPEDANAN SEMULA

RUJUKAN

Amer  Saifude  Ghazali.  2009.  Geografi  pilihan  raya  Malaysia.  Kuala  Lumpur:  Penerbit
Universiti Malaya.

Brown, G. K. 2005. Playing the (non) ethnic card: The electoral system and the ethnic voting patterns in Malaysia. Ethnopolitics. 4(4): 429-445.
Glassner, M. I. 1993. Political geography. Connecticut, USA: John Wiley & Sons, Inc. Grofman B. 1990. Political gerrymandering and the courts. New York: Agathon Press. http://www.gerrymandering.senategop.net/historygerry.html

Ismail Kassim. 1979. Race, politics and moderation: A study of the Malaysian electoral. Kuala
Lumpur: Times Books.

Johnston, R.J. 1972. Spatial Elements in Voting Patterns at the 1968 Christchurch City Council
Election, Political Science. 24(1): 4961.

Lembaran Peta Persempadanan Bahagian Pilihan Raya Negeri Selangor 1994. Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.


Lembaran Peta Persempadanan Bahagian Pilihan Raya Negeri Selangor 2003. Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Lim  Hong Hai.    2003.  The Delineation  of Peninsular Electoral  Constituencies:  Amplifying Malay and UMNO Power dlm Francis Loh Kok Wah & Johan Saravanamuttu.   2003. New politics in Malaysia. Singapore:  Institute of Southeast ASIAN Studies.

Mohd Sayuti Omar. 2004. Pilihan raya 2004 satu tragedi. Kuala Lumpur: Penerbitan Tinta
Merah.

Ong Kian Ming. 2005. Electoral Delimitation: A Case Study Of Kedah. Dlm. Mavis Puthucheary
& Norani Othman. Election and Demaocracy in Malaysia. Bangi: Penerbit Universiti
Kebangsaan Malaysia.

Perlembagaan Persekutuan. 1997. Kuala Lumpur: MDC Publisher Sdn. Bhd.

R.S Milne dan Diane K.Mauzy. 1982. Politik dan kerajaan di Malaysia. Petaling Jaya: Leeds
Publications.

Riduan Mohamad Nor. 2008. Analisis pilihan raya umum ke-12: Makkal sakhti 2008. Kuala
Lumpur: Jundi Resources.

Rosmadi Fauzi, Aziz Shafie, Amer Saifude Ghazali, Zulkarnain Abdul Rahman & Mohammad Redzuan Othman. 2011. Elemen Ruangan dalam Politik Malaysia Menjelang Pilihan Raya Umum 13. Seminar Politik Malaysia. 12 Januari 2011, UiTM Shah Alam.

Salleh Buang. 1997 (edt) Tun Mohd Salleh Abas. Prinsip perlembagaan dan pemerintahan di
Malaysia. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Sothi Rachagan. 1993. Law and the electoral process in Malaysia. Kuala Lumpur: Universiti
Malay Press.

Suruhanjaya  Pilihan  Raya  Malaysia.  1994.  Laporan  Suruhanjaya  Pilihan  Raya  Malaysia mengenai  Ulangkaji  dan  Persempadanan  Semula  Bahagian-bahagian  Pilihan  raya Parlimen dan Negeri bagi Negeri-negeri Tanah Melayu Jilid 1-syor 1994. Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia. 1995. Laporan Statistik Kaum, Daftar Pemilih Pilihan Raya
Umum Ke 10. 1995. Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Suruhanjaya  Pilihan  Raya  Malaysia.  2003  Laporan  Suruhanjaya  Pilihan  Raya  Malaysia mengenai   Ulangkaji   dan   Persempadanan   Semula   Bahagian-bahagian   Pilihanraya Parlimen dan Negeri bagi Negeri-negeri Tanah Melayu Jilid 1-syor 2003. Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia. 2004. Laporan Statistik Kaum, Daftar Pemilih Pilihan Raya
Umum Ke11. 2004. Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Toh Kin Won. 2003.  Machang Bubuk: Change Ini Voting Patterns, 1995-1999 dlm Francis Loh Kok Wah & Johan Saravanamuttu.  2003.  New politics in Malaysia. Singapore:  Institute of Southeast ASIAN Studies.

Wan Junaidi Tuanku Jaafar. 2010. Evolusi Parlimen dan evolusi speaker Parlimen Malaysia.
Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.Kajian oleh :
1)Junaidi Awang Besar,
2)Mohd Fuad Mat Jali,
Pusat Pengajian Sosial, Pembangunan dan Persekitaran Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

3)Rosmadi Fauzi,
4)Amer Saifude Ghazali, Jabatan Geografi
Fakulti Sastera dan Sains Sosial (FSSS) Universiti  Malaya (UM)

Tiada ulasan: